De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: Goniometrische vergelijkingen

De uitvinder van de boxplot, Tukey heeft het anders bedoeld. In het geval van 7 waarnemingen (a, b, c, d, e, f en g) is d de mediaan. Voor het bepalen van Q1 tellen alle waarden lager of gelijk aan de mediaan. Q1 is dus (b+c)/2 en Q3 is (e+f)/2
Om een (waarschijnlijk technische) reden wordt op grafische rekenmachines, b.v. de TI-82 en TI-83 een andere methode gebruikt, n.l. daar telt de mediaan bij een oneven aantal waarnemingen niet mee voor het bepalen van Q1 en Q3.
Soms lijkt deze methode dan ook als standaard verheven te worden, maar historisch en rekenkundig is hij fout.

Antwoord

De vraag is natuurlijk: is dit van belang? Persoonlijk vind ik het nogal overdreven om van 7 getallen de kwartielen e.d. te gaan bepalen. Het wordt pas interessant bij grote aantallen gegevens. De kwesties 'wel of niet de mediaan erbij?' en zelfs 'is het totaal even of oneven?' lijken me dan ook niet zo van belang.

Daarnaast zijn dit soort gegevens in absolute zin meestal niet zo interessant. Mij lijkt dat je dit vooral gebruikt om verschillende verdelingen te vergelijken... maar goed: het zij zo en bedankt.

Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Goniometrie
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:17-5-2024